Wierook maken in beeld
Wierook maken in beeld
Klik op de links hieronder om de stappen te volgen:
Zelf wierook maken
Dit is een van de ruimtes waar de wierook gerold wordt.
Op de voorgrond zie je twee supervisors, helemaal achterin staat Maria die al sinds 1978 met veel genoegen het deeg voor het rollen perfect mixt.
Links boven op het tafeltje liggen de bamboestokjes. Op de grond zie je de afgekeurde bamboestokjes liggen.
Bovenaan het tafeltje ligt het rolpoeder wat gebruikt wordt om het kleven van je vingers tegen te gaan en het gerolde stokje als laatste doorheen te halen zodat de stokjes niet aan elkaar blijven kleven.
Ze is net begonnen met het deeg om het stokje te rollen.
Op haar schoot liggen de gerolde stokjes.
Zie je haar zilveren enkelbandje met belletjes? Veel Indiase meisjes en vrouwen dragen enkelbandjes met belletjes zodat je altijd kan horen waar ze zijn.
Links van haar zie je een groot stuk deeg in plastic om uitdrogen te voorkomen.
Een rolster rolt tussen de 2000 en 3000 stokjes per dag. Het aantal stokjes bepaalt wat ze verdienen.
Normaal gesproken verdienen ze wat meer dan bijvoorbeeld de inpaksters omdat het rollen door de houtskool minder schoon werk is.
Dit meisje heeft wel een heel mooi geborduurde jurk aan.
Op deze rekken worden de stokjes gedroogd.
Op deze rekken worden de stokjes gedroogd.
Hier wordt ook de grond gebruikt om stokjes op krantenpapier te drogen.
Onze kegeltjes zijn de enige kegeltjes die binnenkegeltjes zonder parfum hebben. Wij doen dat omdat de parfum die in het binnenste van een kegeltje zit verbrandt in plaats van dat de parfum door de hitte verdampt en verspreid wordt. Door binnenkegeltjes te gebruiken kan alle parfum in het buitenste deel van het kegeltje komen zodat de parfum optimaal gebruikt wordt en niet verspild.
Je ziet hier dat ze voor het rollen een klein plankje gebruiken om een egaal oppervlak te krijgen.
Voor het kegeltjes maken gebruiken we tegenwoordig een aluminium malletje. Heel vroeger deden we het alleen met de hand (zoals we dat nog steeds met de binnenkegeltjes doen).
Later werd het een houten malletje, maar de techniek gaat steeds verder.
Links boven op het tafeltje zie je de binnenkegeltjes liggen. Bij haar linkerhand ligt het klontje geparfumeerde deeg.
In haar rechterhand heeft ze het geparfumeerde deeg dat om het binnenkegeltje wordt gerold. Voordat ze het kegeltje in het malletje stopt, haalt ze het door het rolpoeder om kleven tegen te gaan.
Vervolgens zal ze het dekseltje op het malletje drukken om er voor te zorgen dat de kegeltjes een vlakke bodem krijgen.
Het malletje is open geklapt en de kegeltjes kunnen er uit gehaald worden om te drogen.
Na het drogen wordt de bodem van de kegeltjes nog vlakker gemaakt met schuurpapier.
Daarna zijn de kegeltjes klaar om verpakt te worden. Je kunt dat op de volgende pagina zien.
Je kan onze binnenkegeltjes zien als je een stukje van een bruin kegeltje afbreekt. Je ziet dan een zwarte kern, het binnenkegeltje.