Marmeren van verpakkingen

Marmeren van verpakkingen

Hier zie je het proces van het marmeren van het handgemaakte papier.
Het begint met een metalen bak met water. Op het water gooi je met een lepeltje een beetje verf. Je ziet links van de bak de verschillende bakjes met verf.
Een voor een druppel je de kleuren op het water. Na elke kleur gebruik je een waaier om de verf over het oppervlak te verspreiden. In haar linker hand zie je haar waaier een beetje.
Nadat alle kleuren in de bak uitgespreid zijn, maakt ze met een stokje een patroon in de verf op het water.
Hier zie je de waaier beter. De waaier is gemaakt van een blad van een tropische boom.
Als het patroon klaar is, wordt het papier op het verfpatroon gelegd.
Na wat strijken over en kloppen op het papier, komt het papier er zo uit. Schitterend he?
Hier zien we het proces beter en stap voor stap.
De eerste verf wordt aan een kant in het water gedruppeld. Dit is om er voor te zorgen dat de nieuwe verf de oude verf, waar je nog iets van ziet (dat wittige op het water), naar een kant duwt. Dan kan het later gemakkelijk verwijderd worden.
Hier zie je hoe de 2de kleur (wit) is toegevoegd en de verf met de waaier verspreid wordt. Rechts zie je de oude verf tegen de kant gedrukt.
Nu wordt de 3de kleur toegevoegd.
En de 4de kleur. Je ziet dat de eerste kleuren het meest weggedrukt worden. De eerste kleuren worden daardoor het felst omdat ze het meest geconcentreerd zijn.
Je ziet ook dat de oude verf weggehaald is. Naast het groene verfkommetje zie je een plankje liggen. Dat plankje wordt gebruikt om de oude verf uit de bak te halen.
Hier zie je hoe ze met een stokje een patroon maakt.
Het patroon is klaar en het papier kan er overheen gelegd worden.
Je ziet dat het lijkt alsof het papier door schijnt, maar dat is niet zo. De meisjes hebben ontdekt dat als zij een oud stuk papier bovenop het papier doen ze daardoor minder luchtbellen in het patroon krijgen en de verf dus beter hecht.
Het kant en klare gemarmerde papier dat even voor de foto blijft liggen.
Het kant en klare gemarmerde papier dat even voor de foto blijft liggen.
De papieren worden op touwen gedroogd. Door het warme klimaat zijn ze binnen een uur droog.
Het verlegen hulpje in fotopose.
Door het water dat van het gemarmerde papier afdruipt is de vloer altijd nat. De meisjes staan daarom op een houten vlondertje.
Achterin zie je Ramu de manager van alle wierookateliers in het witte shirt. Zijn zoontje Ajay staat voor hem. Hij is de laatste dagen thuis van school, want hij heeft de mazelen (gehad).