Voelgels – Veelgestelde vragen

Voelgels – gebruiksaanwijzing

Vraag: Ik vind de voelgels nogal prijzig, zijn ze mijn geld wel waard?

Antwoord: de voelgels zijn een nieuw soort product dat we niet kunnen plaatsen. Je kunt ze niet vergelijken met een ander bestaand product. Wat doe je dan? Je vergelijkt ze met 30 of 40 euro en dat vind je veel. Wij vroegen mensen hoeveel zij over hadden om niet meer depressief te zijn of om zonder bepaalde spanningen of angsten te leven. Het antwoord was altijd honderden en vaker duizenden euros. Een autistische jongen zei dat hij meer dan 100.000 euro over zou hebben om van zijn autisme af te komen en daarvoor zijn huis zou verkopen.

Vaak voelen mensen zich fijner, meer ontspannen en rustig, kortom beter, als ze een voelgel in handen nemen. Waarom gaan ze daarna toch naar huis zonder voelgel? De ervaringen met voelgels zijn moeilijk te plaatsen in onze dagelijkse beleving. We weten niet wat we er mee aan moeten. Maar als je je fijner voelt met een jas, een nieuw parfum of een dure crème dan koop je die wel en ook geven we gemakkelijk vele honderden euros uit aan ontspannende behandelingen en vakanties. Doordat we de voelgels niet in een kader of een hokje kunnen plaatsen weten we niet wat we er van moeten vinden en kunnen we niet beoordelen hoeveel ze voor ons waard zijn. Voelgels zijn in werkelijkheid bijzonder goedkoop wanneer je de effecten beoordeelt. In veel gevallen bestaat er zelfs geen acceptabele of adequate oplossing voor problemen die de voelgels je helpen oplossen.

Vraag: moet je in de voelgels geloven om ze te laten werken?

Antwoord: geloven is niet nodig, want je kunt de werking voelen en dan is geloven niet meer van toepassing. Vergelijk het met een magneet: je hoeft niet in de magneet te geloven om hem te laten werken. De fijnstoffelijke energieën van de bloemen en planten oliën werken dus ook als je er niet in gelooft! Het is wel zo, net als bij een magneet, dat des te dichter bij je des te sterker de voelgel werkt. In je handen voel je de werking van de voelgel het sterkst.

Vraag: hoe lang werken de voelgels? En mag je ze aan anderen laten voelen?

Antwoord: ze blijven je leven lang werken als je het potje of buisje dicht laat. Wanneer je het open zet blijft de werking nog vele jaren voortduren.
Voelgels nemen geen (negatieve) energie over van de persoon die ze draagt. Dit komt door de volledige harmonie in de bloemen oliën, die de energie van de voelgels zuiver houdt. Je kunt jouw voelgel dus gewoon aan iemand anders laten voelen of zelfs geven als je de voelgel niet meer nodig hebt.

Vraag: zijn geur-gels en voelgels hetzelfde product?

Antwoord: ja. Wij hebben ze eerst geur-gels genoemd omdat ze met bloemen en essentiële oliën zijn gemaakt. Maar dat gaf verwarring omdat mensen dachten dat de geur de beoogde werking had. Zij begrepen daarom niet direct dat je het potje of buisje alleen hoefde beet te houden om de werking te ervaren. Door ze voelgels te noemen is die onduidelijkheid verdwenen.
De geur heeft wel een toegevoegde waarde. Sommige mensen bemerken dat de ervaring sterker wordt of dat de voelgel beter werkt als ze er ook aan ruiken.

Vraag: is de gel van natuurlijke producten gemaakt?

Antwoord: de basis van de gel is een bijproduct van de hout- en papierindustrie. Varianten van deze gel worden in cosmetische producten verwerkt.

Vraag: zijn de essentiële oliën en absoluuts van natuurlijke oorsprong?

Antwoord: alle essentiële oliën en absoluuts in de gels zijn zuiver en puur en afkomstig van bloemen, planten, struiken en bomen. Er zitten daarom geen chemische toevoegingen in.

Vraag: wat zijn absoluuts?

Antwoord: absoluuts zijn geconcentreerder dan essentiële oliën en worden verkregen met een meer verfijnde methode waardoor de essentie van de geur van de bloem beter behouden blijft. Absoluuts zijn in de regel (heel) veel duurder dan essentiële oliën. Van een aantal bloemen zoals Witte en Roze Lotus, Jasmijn, Tuberosa bestaan alleen absoluuts. Van een aantal essentiële oliën bestaan ook absoluuts, zoals bij Lavendel.

Vraag: hoe worden essentiële oliën verkregen?

Antwoord: essentiële oliën, ook wel etherische oliën genoemd, worden op natuurlijk wijze gewonnen uit bloemen, vruchten, zaden, hout, blaadjes en wortels van bloemen, planten en bomen. Dit kan door middel van enfleurage, destillatie of persing.

Vraag: waarom zijn absoluuts en essentiële oliën zo duur?

Antwoord: vaak zijn er honderden kilos bloemen nodig om 1 kg essentiële olie te produceren, waardoor de waarde van een olie hoog kan oplopen. Voorbeeld: er zijn 30 rozen nodig voor 1 druppel rozen absoluut wat betekent dat er 1000 rozen nodig zijn voor 1 ml rozen absoluut.

Vraag: hoe kun je het beste de potjes en buisjes voelen?

Antwoord: voelen doe je met je buik. In je hoofd kun je niet voelen (in je hoofd kun je alleen denken). Het gemakkelijkst om van je hoofd naar je buik te gaan is door je aandacht te richten op je stuitje, dus met je aandacht naar je stuitje gaan. Zodra je uit je hoofd bent en je aandacht bij je stuitje is, begin je te voelen. Met het potje of buisje tussen je handen (en je ogen gesloten) kun je voelen dat de energetische werking van de essentiële oliën door je handen en armen je lichaam in stroomt of je voelt de werking direct in je lichaam, in je buik of in je hoofd of in je hart en soms in je hele lichaam. De werking kan zich ook verplaatsen van je buik naar je hart of van je hart naar je hoofd. De volgende keer kan het ook zijn dat je de werking in een heel ander deel van je lichaam voelt, of in hetzelfde deel maar heel anders. Bij veel voelgels lijkt het net of er een programma gevolgd wordt.

Vraag: soms lijkt de gel in mijn hoofd te werken en de volgende keer in mijn hart, kan dat?

Antwoord: ja dat kan. De gel begint vaak met het wegwerken van blokkades, weerstand of beperkingen. Als dat werk er op zit, kan het verder gaan met bijvoorbeeld helen, harmoniseren of veranderen, zoals oude patronen weghalen en nieuwe inzichten geven.

Vraag: hoe kan de gel werken als het potje of buisje dicht blijft?

Antwoord: de energetische werking van de oliën en absoluuts gaat door het glas heen, want het zijn fijnstoffelijke energieën. Fijnstoffelijke energieën kun je het best vergelijken met energieën van gedachten en gevoelens, want die zijn ook fijnstoffelijk.
Fijnstoffelijke energieën staan tegenover grofstoffelijke energieën. Materie is grofstoffelijk en het grofstoffelijke kun je meestal zien of voelen, ruiken of proeven. Fijnstoffelijke energieën kun je niet zien als je niet helderziend bent. Maar omdat de meeste mensen, vooral vrouwen, redelijk tot goed innerlijk kunnen voelen, kun je zeggen dat de meeste mensen wel heldervoelend zijn als het over dingen van hun innerlijk gaat.
De voelgels zijn tussen haakjes heel goede instrumenten om beter te leren voelen.

Vraag: is het nodig om aan het potje of buisje te ruiken?

Antwoord: voor de werking is het niet nodig, maar ruiken kan wel een extra opening geven naar je gevoel.

Vraag: werkt de voelgel ook als ik het niet kan voelen?

Antwoord: zeker, de voelgel werkt of je het kan voelen of niet. De werking versterkt wel op het moment dat je iets voelt. Als je de werking goed kunt volgen, kun je als het ware een beetje meehelpen. Voorbeeld: als je ergens een ontspanning voelt dan kun je ook kijken of die ontspanning zich uit kan breiden. En naar het oude gezegde: oefening baart kunst.

Vraag: het lijkt alsof de voelgel elke keer anders werkt, kan dat?

Antwoord: zeker, het kan laag voor laag werken en steeds diepere lagen bereiken. Het kan zich ook verplaatsen van een gebied naar een ander. De hulplijn gels werken in principe door tot het probleem helemaal opgelost is. En zelfs er na werken ze door omdat de werking veel breder is dan waar de naam voor staat. Voorbeeld: Hulp bij Depressie haalt je niet alleen uit je depressie maar brengt je ook naar je zelf en helpt je je toekomst vorm te geven.

Vraag: kan ik de voelgel uitlenen aan iemand anders?

Antwoord: dat kan zeker. De voelgel doet bij iedereen zijn of haar werking. Je hoeft niet bang te zijn dat iets van jou in de voelgel terecht komt. De voelgels dragen de hoogste energieën uit de natuur en kunnen niet verontreinigd worden met andere energieën. Bloemen komen uit de tijd dat er nog geen negativiteit op aarde was. Dat is mede de reden dat bloemen altijd een positieve betekenis hebben. Een aantal betekenissen kun je hier vinden <a target=’_blank’ href=’http://www.wierook.nl/bloemen_en_hun_betekenis.php’>http://www.wierook.nl/bloemen_en_hun_betekenis.php</a>

Vraag: is er verschil tussen een potje en een buisje?

Antwoord: qua werking en sterkte is er geen verschil. Zowel in het potje als in het buisje zit dezelfde hoeveelheid essentiële oliën en absoluuts. De voordelen van het potje zijn dat het beter open te zetten is, je raakt het niet zomaar kwijt en je kunt het iets gemakkelijker ruiken.
De voordelen van het buisje zijn dat je het gemakkelijker bij je kunt dragen (er zijn ook suède zakjes verkrijgbaar waar een buisje precies inpast en welke je met een koordje of ketting om je hals kunt hangen).

Vraag: kan je ook meerdere potjes tegelijk bij je dragen?

Antwoord: jazeker, je kunt er meerdere tegelijk bij je dragen. Voelgels kunnen elkaar aanvullen en ook versterken. Het kan heel speciale ervaringen geven. Voorbeelden van voelgels die goed samengaan zijn: Energie en Concentratie, Moed en Vertrouwen, Hulp bij Weerstand en Hulp bij Egoïsme, Verantwoordelijkheid en Gelijkmoedigheid, Hulp bij Egoïsme en Geven. Voelgels kunnen elkaar niet bijten, want ze werken allen alleen maar positief. Je kunt het beste je gevoel (je innerlijk) laten kiezen welke voelgels vandaag het beste bij je passen. Je kijkt dan naar je voelgels en voelt welke je het meest aantrekken. Je kunt je innerlijk ook laten kiezen door er ‘blind’ een of meerdere te pakken waarbij jijzelf niet kunt zien welke het zijn.

Vraag: wat zijn goede voelgels voor kinderen?

Antwoord: Moed is een goede keuze als kinderen gepest worden, Hulp bij Drukke Kinderen als zij ongewild druk zijn, Hulp bij Autisme als ze angstig of in zichzelf gekeerd zijn, Draken bewustzijn als het kind bangig is, Dolfijn Bewustzijn of Elfen Bewustzijn als je een mooi cadeautje wilt geven aan een kind en natuurlijk Mooie Dromen voor Kinderen.
Een heel bijzondere voelgel voor kinderen is Bij je zelf. Deze voelgel kun je al in het wiegje leggen of zelfs bij je dragen voor het kind geboren is. Als het kind deze voelgel regelmatig bij zich heeft of er mee slaapt, dan blijft het kind bij zichzelf en zal het kind zichzelf niet kwijtraken tijdens de puberteit en op zoek gaan naar zichzelf. Het kind slaat daarmee de moeilijke periode over.

Vraag: kunnen dieren iets van de voelgels merken?

Antwoord: jazeker. Dieren zijn heel gevoelig voor fijnstoffelijke energieën. Zij weten instinctief wat goed voor hen is. De natuur serie voelgels staat in directe verbinding met de dieren en natuurwezens. Paarden reageren bijvoorbeeld heel goed op Paardenbewustzijn.
De Chakra Verkwikker sprays van de Moeder’s Spirituele Cosmetica, waar ook de olien van voelgels zijn toegevoegd, werken heel goed om dieren rustig te maken. Huisdieren nemen veel van hun baasjes over en worden dan onrustig en moeilijk. De sprays brengen de dieren weer bij zichzelf waardoor ze weer rustig worden.

Vraag: moet je een bepaald potje altijd bij je blijven dragen?

Antwoord: in de loop van de tijd leer je de werking van de voelgel zo goed kennen, dat je de werking ook kan oproepen door aan de voelgel te denken of in je verbeelding in je handen te hebben. De voelgels werken via je gevoel en je gevoel zal je aangeven wanneer over te stappen op een ander potje. Als je denkt de geur gel niet meer nodig te hebben kun je iemand anders er blij mee maken :).

Vraag: werken de voelgels ook bij mensen die niet willen veranderen?

Antwoord: ook bij mensen die niet willen veranderen werken de voelgels. De voelgels werken zelfs als je niet wilt dat ze werken. Onze wil bevindt zich aan de oppervlakte van ons zelf, de uiterlijke persoon, maar de werking van de voelgels speelt zich onder de oppervlakte af, in ons innerlijk. Daarom is het beter om een geur gel met je innerlijk gevoel te kiezen en niet met je verstand.

Vraag: ik wil mijn kind/man/vrouw/vriend/vriendin een potje geven, maar ik weet nu al dat hij of zij het niks gaat vinden. Wat is de beste strategie?

Antwoord: het etiket eraf halen is een gemakkelijke manier. Vervolgens kun je het potje of buisje geven met “ik vind dit heel fijn voelen, wat vind jij?” Dit probleem doet zich vaak voor bij potjes met een bredere werking dan de naam, zoals: Hulp bij Afvallen (ik ben helemaal niet dik), Hulp bij Depressie (ik ben helemaal niet depressief), Hulp bij Autisme (ik ben geen autist), Hulp bij Eenzaamheid (ik ben helemaal niet alleen), Hulp bij Afkicken (ik ben toch niet verslaafd), Hulp bij Egoïsme (ik ben helemaal geen egoïst), Hulp bij Klagen (ik klaag nooit) etc. Zie voor de bredere werking de teksten en het forum op www.gels4.me

Vraag: wat voor gevoel brengen de potjes teweeg?

Antwoord: een goede vraag waar veel antwoorden op mogelijk zijn. Je kunt de energieën in je voelen stromen, de energieën hun werk voelen doen in verschillende delen van je (innerlijk) lichaam of je kunt voelen dat dingen wegvloeien, zoals verdriet, zorgen, problemen, stress enz., of je kunt voelen dat je lichter, zachter, frisser, harmonieuzer, liever, makkelijker, emotioneler, intuïtiever, meer ontspannen en relaxt wordt, of je kunt voelen dat het potje een effect op je omgeving heeft, of je kunt misschien wel voelen dat je een beter en fijner mens wordt.

Vraag: is er ook een gel die de eigenschappen van alle gels tezamen heeft?

Antwoord: in bepaalde zin wel. De restjes die overblijven bij het gel maken worden elke keer in een grote pot verzameld. Als de pot vol is wordt de gel verwarmd en in potjes en buisjes gedaan. Zo krijg je elke keer een unieke combinatie. De eerste combinatie hebben we Magical Miracle en de tweede Magical Miracle II genoemd. Elke keer is de samenstelling uniek en komt nooit meer terug.

Vraag: hebben de potjes ook negatieve bijwerkingen?

Antwoord: in principe niet. Essentiële oliën en absoluuts zijn het topje van de natuur. Qua energie zijn zij niet te evenaren. Des te hoger de energie, des te verder staan de oliën van negativiteit vandaan. Het kan natuurlijk wel zijn dat de voelgels (tijdelijk) zo sterk werken dat je niet weet of het wel positief is. Maar in de regel is dat, als het gebeurt, alleen de eerste minuut of maximaal enkele minuten dat je de voelgel de eerste keer vast hebt. Hulp bij Oorlogstrauma en Hulp bij karma zijn twee voorbeelden van een voelgel die in het begin wat minder prettig aan kan voelen. Dingen kunnen naar boven komen die niet als prettig ervaren worden, maar dit wordt al heel snel minder. De dingen die naar boven komen vloeien vaak in de eerste minuten al weg. Daarna voel je ontspanning of blijheid, vrijheid of geluk.
Het is wel belangrijk dat als je een potje/buisje pakt en je voelt een sterke reactie in jezelf, dat je het potje/buisje vast blijft houden tot de reactie afneemt. Want anders blijf je in het midden van een proces hangen en het is heel veel beter om het potje/buisje vast te houden tot het proces is afgerond. Meestal is dat niet meer dan een paar minuten en ga je weer verder als nieuw.

Vraag: hoe ver reikt de werking van een potje? Als je het in het midden van de woonkamer zet, werkt het dan in de hele kamer?

Antwoord: er zijn voelgels die geschikt zijn om in een ruimte te zetten. Harmonie is een goed voorbeeld. Voor de beste en sterkste werking is het echter het beste om de geur gel bij je te dragen. Ter hoogte van je hart is vaak het beste, maar in je zak kan natuurlijk ook, ook al zal de werking iets minder snel gaan.
Wellness is een voorbeeld van een gel die je kunt gebruiken bij lichamelijke ongemakken, zoals pijn. In dat geval werkt het het beste als je de geur gel op de plaats van het ongemak houdt.

Vraag: Hoe duurzaam zijn de voelgels?

Antwoord: De voelgels zijn zeer duurzaam aangezien:

  • Een voelgel hoef je periodiek niet te vervangen
  • Een voelgel koop je meestal maar 1 keer
  • In gesloten toestand van het potje of buisje blijft de voelgel vele jaren werkzaam
  • De voelgel bevat geen milieubelastende stoffen
  • De gel van de voelgel is een restproduct van de papier- en houtindustrie
  • Het glas van het potje of buisje kan in de glasbak
  • De voelgel kun je hergebruiken door hem aan iemand anders te geven
  • De milieubelasting door het vervoer is heel klein omdat er meer dan 1 miljoen buisjes voelgel in een container kunnen
  • De prijs ongekend laag is in vergelijking met andere manieren van aanpak, zoals medicijnen, consulten of therapieën
  • De ecologische voetafdruk van de voelgels is daarom bijzonder klein.

Als reactie op de voelgel Hulp bij Depressie kregen wij deze vraag: Dus door deze voelgel bij je te dragen voelt een depressief persoon zich wel weer gezien, erkent en gewaardeerd?

Nee, zo werkt het niet. Een depressief persoon is gevoelig voor erkenning en waardering van buitenaf. Hij of zij heeft het gevoel en de overtuiging dat het schort aan waardering en erkenning en voelt zich slachtoffer. De overtuiging dat het zo is, is het probleem dat de depressie in stand houdt. Woorden hebben vaak weinig effect op die overtuiging. De voelgel helpt je om uit het slachtoffer idee te komen. Op het moment dat je je geen slachtoffer meer voelt, valt de schijnbare noodzaak om van buitenaf gewaardeerd en erkend te worden grotendeels weg. Je eigenwaarde komt terug en het wordt weer belangrijk wat je zelf vind (jijzelf komt op de eerste plaats). Je leven komt zo weer in eigen handen terecht en kun je weer kiezen . Daarom noemen wij de voelgels harmoniserend, want de harmonie van voor de depressie komt terug en die harmonie in jezelf is je bescherming tegen een terugkerende depressie.

Klinkt mij te mooi om waar te zijn. Ik hoop dat er mensen zijn die er baat bij hebben!

Het klinkt zeker te mooi om waar te zijn. Daarom is ervaren en voelen van de werking van een voelgel de crux. Op het moment dat je de werking voelt zal je hoofd moeite hebben om het weg te redeneren dat je iets in je voelt gebeuren.

Er is nauwelijks iets vergelijkbaars in ons leven waar je iets in jezelf voelt gebeuren als je het aanraakt. Menselijke aanraking kan soms een effect hebben op wat je in je ‘lichaam’ voelt. Bij een voelgel voel en ervaar je elke keer dat je het buisje of potje in handen neemt andere dingen. Vooral bij Hulp bij depressie zal je lange tijd andere dingen voelen want het proces om een aanleg tot depressie ‘voorgoed uit te doven’ kan lang zijn. Uiteindelijk gaat het om een heel andere kijk op het leven en naar jezelf toe te ontwikkelen. De harmoniserende werking van de voelgel is de beste steun die je je kunt voorstellen in zo’n proces.

En ja, er zijn veel mensen die er baat bij hebben. Een mooi voorbeeld is van een vrouw die van haar medicijnen (anti-depressiva) af wilde komen maar door de ernstige afkickverschijnselen haar voornemen moest laten varen. Met de voelgel -vertelde ze- had ze het opnieuw geprobeerd waarbij ze geen afkickverschijnselen had en zo haar medicijngebruik gemakkelijk kon afbouwen.

Deze vrouw heeft dit aan haar psychiater verteld, die erg geïnteresseerd was. Maar….en dan komt het: in Nederland mag niet worden afgeweken van het vastgestelde/afgesproken protocol van behandeling van depressie en kunnen voelgels niet voorgeschreven en zelfs niet aanbevolen worden door een arts of psycholoog of psychiater. Zij zijn al in overtreding als zij voelgels zouden noemen!

Het mooie van voelgels is dat je zelf kunt beslissen of je ze wilt proberen en gebruiken. Op elk moment kun je ze wegleggen, waardoor ze niet meer werken. Doe dat maar eens met medicijnen :).

En er is meer: een voelgel koop je maar 1 keer en er zijn geen bijwerkingen! Inderdaad veel te mooi om waar te zijn. Wie gelooft zo iets? Dus proberen is de enige optie.