Zo’n Wereldwinkel is lid van Stichting Wereldwinkels Nederland (StWWN) en die adviseert hun leden om onze wierook niet meer te verkopen omdat wij ons door hen niet willen laten controleren op Eerlijke Handel regels.**

Iedereen weet al sinds mensenheugenis dat wij Eerlijke Handel producten verkopen. De World Fair Trade Organisatie (WFTO) heeft ons voorlopig goedgekeurd en onze wierook de Moeder’s Geuren is door Oxfam gecertificeerd te koop in bijna 1000 Oxfam winkels in Groot-Brittannië en Belgie. StWWN weet het beter, waar nog bijkomt dat de WFTO StWWN niet erkent als Fair Trade certificerende instantie!
Wij willen niet mee doen aan het amateurisme van de StWWN (zie uitleg via **). Wereldwinkels die lid zijn van StWWN wordt geadviseerd onze wierook niet meer in te kopen. Briljante marketing strategie van een adviesorgaan dat de omzet van Wereldwinkels moet helpen verhogen! Advies aan hun leden de Wereldwinkels: Laat je klanten die wierook maar bij andere winkels kopen!
En dat is ook ons advies: zoek een winkel die onze wierook nog wel verkoopt of zoek een winkel in je dorp of stad die onze wierook graag wil gaan verkopen en zo de klanten van de Wereldwinkel kan overnemen. Geef ons het adres door en wij gaan die winkel bezoeken :)

** het hele verhaal van hoe het zover kon komen, vind je hier:

In 2014 zijn wij als klokkenluider uit de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVWW) gestapt. Wij werden klokkenluider omdat de LVWW tussenhandel introduceerde in de vorm van het Voorraadhuis (met voordelen voor Wereldwinkels en enorme nadelen voor importeurs). De LVWW bestuurders hadden zelf een aandeel in het Voorraadhuis! Het elimineren van tussenhandel is een van de grondbeginselen van Eerlijke Handel. De LVWW dat ons moest certificeren en controleren op regels van Eerlijke Handel, overtrad zelf de regels. De LVWW heeft haar leden vervolgens geadviseerd om niet meer bij ons, de klokkenluider, in te kopen omdat wij onze contributie niet meer wilden betalen en daarom niet meer Fair Trade gecertificeerd waren. Wereldwinkels kunnen zelf bepalen of zij de LVWW hierin willen volgen, maar een aantal Wereldwinkels werden verleid om als alternatief synthetische wierook in te kopen die bovendien niet Eerlijke Handel kon zijn want het was niet handgemaakt (handicraft) maar machinegemaakt. Elke Wereldwinkel heeft hierop verlies geleden, maar alles was toegestaan om ons te beschadigen. De tussenhandel heeft als resultaat opgeleverd dat een aantal importeurs, waaronder de grotere, het loodje hebben gelegd, het aantal Wereldwinkels door sluiting (gebrek aan producten, klanten etc.) gereduceerd is tot net 200 (er waren er 440) en van de 16 medewerkers bij de LVWW er nog 4 over zijn, die hun tijd besteden om bij Wereldwinkels te bedelen voor giften om te kunnen blijven bestaan.

Door de wantoestanden bij de LVWW heeft WW Groningen een nieuwe 'vereniging' opgezet: Stichting Wereldwinkels Nederland (StWWN). Dat ging goed totdat enkele bestuursleden van StWWN hun Wereldwinkels vertelden dat wij niet Fair Trade waren omdat zij te weten waren gekomen dat wij de bloemenvelden van onze essentiele olien niet in eigen beheer hadden en daarom geen Eerlijke Handel konden zijn. Een uit de duim verzonnen Fair Trade regel door iemand die geen verstand van Eerlijke Handel heeft. We weten allemaal dat Max Havelaar de koffievelden niet in eigen beheer heeft en dat de textielmakers geen eigen katoenvelden of eigen schapenkuddes hebben. Hun onwetendheid wordt goed geillustreerd met het feit dat zulke bloemenvelden en de benodigde extractie fabrieken honderden miljoenen zouden kosten. Snel terugverdient met wat flesjes essentiele olie van € 4,95. Om een lang verhaal kort te maken: deze mensen, deze Eerlijke Handel experts, zouden ons moeten gaan controlen of wij wel voldoen aan de Eerlijke Handel regels!
Wij zijn niet op hun uitnodiging ingegaan.
Omdat wij niet gecontroleerd kunnen worden, wordt hun leden geadviseerd om te stoppen met de verkoop van onze wierook. Niemand, maar ook geen enkele Wereldwinkel twijfelt eraan dat wij volledig voldoen aan alle Eerlijke Handel regels, maar ja regels van de StWWN zijn nu eenmaal regels. Wie niet wil luisteren krijg straf! En als je daarvoor in je eigen voet moet schieten, dan doe je dat op bevel.